Owsianych ciasteczek jeszcze nigdy nie próbowałam. Kiedyś średnio byłam nastawiona do „zdrowych” przekąsek. Na szczęście przekonałam się do nich. Upiekłam przepyszne ciasteczka z bakaliami, które dodatkowo posmarowałam dżemem. Taki wypiek będzie idealny na śniadanie. Warto od czasu do czasu przygotować je wieczorem i zacząć dobrze dzień.
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 0,5 szklanki mąki tortowej
- jajko
- 70g margaryny
- 0,5 szklanki miodu
- szklanka różnych bakali, w moim przypadku były to: rodzynki, orzechy włoskie, orzechy ziemne
- 0,5 słoiczka dżemu z rokitnika Łowicz
Sposób przygotowania:
1. Najpierw orzechy musimy pokroić na kawałeczki.
2. Następnie suche składniki łączymy w misce. Dodajemy do nich miód.
3. Dodajemy jeszcze do tego roztopioną i ostudzoną margarynę oraz jajko.
4. Wszystkie składniki mieszamy.
5. Z kolei z masy formujemy ciasteczka.
6. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je przez 20-25 minut w 180 stopniach.
7. Na koniec już ostudzone ciasteczka smarujemy dżemem.
8. Gotowe. Smacznego!
Wyglądają mega pysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciastka, sa smaczne i zdrowe. :)
OdpowiedzUsuńPychaa
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Do zdrowych ciasteczek pasuje zdrowa woda - u nas mamy taką z filtra redox fitaqua- woda ta pozytywnie oddziaływuje na organizm na poziomie komórkowym.
OdpowiedzUsuń