Składniki
ciasto:- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 10 dag margaryny
- 1 żółtko
sernik:
- 1 białko
- 1/4 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy( bez cukru i na pół litra mleka )
- 330 g kwaśnej śmietany 18 %
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 szklanki jagód kamczackich
Dodatkowo:
- czekolada, listki melisy, stokrotki, bratki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy ciasto i wylepiamy nim foremki na tartaletki. Nakłuwamy widelcem.2. Sernik: Białko ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów. Dodajemy śmietanę, proszek do pieczenia i budyń, miksujemy. Dodajemy jagody i miksujemy. Po porcji sernika nakładamy do tartaletek.
3. Pieczenie: Tartaletki pieczemy przez około 40-45 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone wyjmujemy i studzimy.
4. Dekoracja: Tartaletki dekorujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, kwiatami i listkami melisy. Gotowe!
jakie piekne
OdpowiedzUsuńPrzepięknie udekorowane <3
OdpowiedzUsuń