Cynamonowo-imbirowe ciasteczka przekładane kremem czekoladowym

Bez pierniczków i ciasteczek nie wyobrażam sobie  świąt Bożego Narodzenia. Ciasteczka z kremem czekoladowym są przepyszne.








Składniki

Ciasteczka:
- 2 szklanka mąki tortowej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 20 dag margaryny
- 3 żółtka
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu

krem:
- 15 dag masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 10 dag gorzkiej czekolady

dodatkowo:
- cynamon mielony według uznania


Sposób przygotowania:

1. Mąkę, cynamon, imbir i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tymi składnikami.
2. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto.
3. Ciasto odkładamy na około 30 minut do lodówki.
4. Wałkujemy ciasto i szklanką wycinamy ciasteczka. Ciasteczka wycinamy do pary. Na jednych za pomocą stempelków oprószonych cynamonem odciskamy wzór. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasteczka odkładamy do ostygnięcia.
6. Krem: Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości. Dodajemy kakao i ponownie ucieramy.
7. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
8. Letnią czekoladę stopniowo dodajemy do utartego masła i ucieramy.
9. Ciasteczka przekładamy kremem. Gotowe! Smacznego! 
 

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)