Składniki
kulki ryżowe:- 1 woreczek ryżu (15 dag)
- 500 ml mleka
- 1 dag margaryny tortowej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 5 dag cukru
- 2 dag wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka soku z cytryny
sos:
- 1,5 szklanki malin
- 1/4 szklanki jeżyn
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 200 ml wody
dodatkowo:
- kilka malin i jeżyn do dekoracji
- listki melisy do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Kulki ryżowe: Do garnka wlewamy mleko. Dodajemy margarynę. Całość doprowadzamy do wrzenia. Do garnka wrzucamy woreczek ryżu. Gotujemy przez około 20 minut do miękkości. Ryż wyciągamy z woreczka i przekładamy do miski. Gorący ryż mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Chwilę go studzimy, aby był letni. Do letniego ryżu wsypujemy wiórki kokosowe i dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Z ryżu formujemy kulki i odkładamy je stężenia. Możemy wstawić je do lodówki.2. Sos: Owoce przekładamy do garnka. Zalewamy je 100 ml wody i wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Zagotowujemy. W szklance rozpuszczamy budyń w 100 ml wody. Wlewamy do gotujących się owoców. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Gotujemy przez chwilkę. Zdejmujemy z ognia i chwilkę studzimy, aby sos był letni.
3. Dekoracja: Do głębokich talerzy nakładamy porcję sosu i rozkładamy kulki ryżowe. Dekorujemy listkami melisy i odłożonymi malinami i jeżynami. Gotowe! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)