Cynamonowy sernik z ciastkami

Sernik obowiązkowo na świątecznym stole.







Składniki

ciasto:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 10 dag margaryny
- 2 żółtka

Sernik:
- 25 dag białego sera
- 1 cukier waniliowy
- 2 budynie waniliowe
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 0,5 łyżki cynamonu


Sposób przygotowania:

1. Ciasto: Mąkę i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tymi składnikami. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wycinamy kilka ciasteczek. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto wałkujemy i wykładamy na dno tortownicy. Nakłuwamy widelcem.

2. Sernik: ser blendujemy z jajkiem. Następnie blendujemy z cukrem waniliowym, cukrem i budyniem. Dodajemy cynamon i blendujemy na gładki sernik. Chwilę chłodzimy w lodówce. Masę serową nakładamy do tortownicy. Na wierzch układamy ciasteczka. 

3. Pieczenie: Pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 160 stopni. Upieczony sernik odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia kroimy. 
 

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)