Tort z piernikowymi gwiazdkami

Uwielbiam krem czekoladowy. Torty właśnie z takimi kremami smakują mi najlepiej. W tym kremie użyłam gorzkiej czekolady. Ostatnio mojej ulubionej.







Składniki

Biszkopty x3:
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki tortowej
- 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem czekoladowy:
- 15 dag masła lub margaryny "palma"
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 10 dag gorzkiej czekolady

Krem maślany:
- 100 g miękkiego masła 82%
- 82 g cukru pudru
- 1,5 łyżki zimnego mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 0,5 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:
- domowe pierniki, świeże gałązki rozmarynu, laski cynamonu do dekoracji


Sposób przygotowania:

1. Biszkopty: Białko ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtko i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. 

2. Krem czekoladowy: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem do białości. Dodajemy kakao i ponownie ucieramy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Letnią czekoladę stopniowo dodajemy do utartego masła i ucieramy. Biszkopty przekładamy kremem. 

3. Krem maślany: Masło ucieramy na puszystość (aż będzie białe) i następnie dodajemy pozostałe składniki przy tym dokładnie ucierając. Boki tortu i wierzch smarujemy kremem maślanym. 

4. Dekoracja: Tort dekorujemy domowymi piernikami, rozmarynem i laskami cynamonu. 
 


 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)