Składniki
Biszkopty x3:- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki tortowej
- 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem czekoladowy:
- 15 dag masła lub margaryny "palma"
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 10 dag gorzkiej czekolady
Krem maślany:
- 100 g miękkiego masła 82%
- 82 g cukru pudru
- 1,5 łyżki zimnego mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- domowe pierniki, świeże gałązki rozmarynu, laski cynamonu do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Biszkopty: Białko ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtko i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty.2. Krem czekoladowy: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem do białości. Dodajemy kakao i ponownie ucieramy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Letnią czekoladę stopniowo dodajemy do utartego masła i ucieramy. Biszkopty przekładamy kremem.
3. Krem maślany: Masło ucieramy na puszystość (aż będzie białe) i następnie dodajemy pozostałe składniki przy tym dokładnie ucierając. Boki tortu i wierzch smarujemy kremem maślanym.
4. Dekoracja: Tort dekorujemy domowymi piernikami, rozmarynem i laskami cynamonu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)