Rolada z jeżynami

W tym roku sezon jeżynowy i malinowy jest bardzo słaby. Bardzo mało owoców jest na krzaczkach. W tym roku nie poszaleję a chciałabym. Udało mi się troszkę jeżyn uzbierać, tyle aby starczyło na roladę. Czy jeszcze coś z jeżynami zrobię sama nie wiem. Zobaczę czy owoce dojrzeją. Taka rolada jest jedną z najprostszych. Nie wymaga większych umiejętności. Bardzo proste połączenie biszkoptu, serka mascarpone i owoców. Lubię takie nieskomplikowane rozwiązania.





Składniki

Rolada
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki zimnej wody
- 3 łyżki mąki tortowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
- 25 dag serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 szklanka jeżyn

Bita śmietana:
- 0,5 szklanki śmietany kremówki 30 %
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 łyżeczki soku z jeżyn

Dodatkowo:
- jeżyny, listki melisy do dekoracji


Sposób przygotowania:

1. Rolada: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka oraz wodę i ubijamy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Jeszcze gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę za pomocą ściereczki. Studzimy.
2. Krem: serek mieszamy z cukrem pudrem. Jeżyny rozgniatamy widelcem i lekko odsączamy z soku. Dodajemy jeżyny i lekko mieszamy.
3. Roladę rozwijamy. Nakładamy krem. Zwijamy. Roladę wstawiamy do stężenia do lodówki.
4. Bita śmietana: śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i ponownie ubijamy. Dodajemy sok z jeżyn i ubijamy. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy rozetki na roladzie.
5. Dekoracja: Roladę dekorujemy listami melisy i jeżynami. Gotowe! 

2 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)