Piernikowe choinki

 Polecam zrobić takie choinki. Te upiekłam w formie silikonowej. Nigdy jakoś nie byłam fanką silikonowych form do pieczenia. Jednak się przekonałam i nie żałuję. Słodkości wychodzą z nich pyszne, a w dodatku pięknie wyglądają.

 

 

Składniki

- 25 dag margaryny
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka miodu prawdziwego
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka przyprawy do piernika


Sposób przygotowania:

1. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Dodajemy miód i przyprawę do piernika, ucieramy. Dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia, dokładnie ucieramy. 

2. Do formy silikonowej nakładamy po porcji ciasta. 

3. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciastka sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone i studzimy. Ostudzone wyjmujemy z formy. Gotowe! 
 
 
 
 

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)