Gorąca czekolada z cynamonem i korzennymi ciasteczkami

Polecam zrobić taką czekoladę. Rozgrzewa w chłodne, zimne dni. Szybko, prosto i smacznie.




 

Składniki

Gorąca czekolada:
- 10 dag czekolady białej
- 10 dag czekolady mlecznej
- 500 ml mleka

Ciasteczka:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 10 dag margaryny
- 2 żółtka
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Dodatkowo:
- mini pianki według uznania
- cynamon mielony według uznania

Sposób przygotowania:

1. Ciasteczka: Mąkę, cynamon, imbir i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tymi składnikami. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Ciasto odkładamy na około 30 minut do lodówki. Wałkujemy ciasto i foremką w kształcie ludzika wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasteczka odkładamy do ostygnięcia. 

2. Gorąca czekolada: Najpierw mleko podgrzewamy, aż będzie ciepłe. Czekoladę łamiemy na kosteczki. Stopniowo wrzucamy ją do mleka cały czas mieszając. Gotujemy aż całkowicie czekolada się rozpuści. 

3. Czekoladę przelewamy do kubków. Wrzucamy pianki, dekorujemy ciasteczkami i posypujemy cynamonem. Gotowe! Od razu podajemy. 
 

 

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)