Śnieżna babka na Boże Narodzenie

Nietypowy wypiek na Boże Narodzenie. Babka kojarzy nam się wyłącznie z Wielkanocą. Jednak ja postanowiłam zrobić na inne święto. Wystarczyło tylko ozdobić ją inaczej, bardziej zimowo :) Mam jeszcze na Halloween babkę, więc wyczekujcie jej niebawem





Składniki

Ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maki tortowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 20 dag margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- niebieski barwnik spożywczy

Lukier:
- 1 białko
- około 1 szklanka cukru pudru

Dodatkowo:
- cukrowa posypka

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, ucieramy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dajemy barwnik spożywczy i dokładnie mieszamy. 

2. Pieczenie: Formę na babkę smarujemy margaryną i oprószamy bułką tartą. Ciasto przekładamy do foremki na babkę, na przemian wlewamy ciasto zwykłe i ciasto niebieskie, mieszamy patyczkiem aby powstały wzorki. Babkę pieczmy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem i lekko studzimy. Letnią wyjmujemy z formy. 

3. Lukier: Białko ucieramy z cukrem pudrem (cukier puder dodajemy stopniowo). Lukier nie może być ani za gęsty ani za rzadki. Lukier przekładamy do rękawa cukierniczego. 

4. Dekoracja: Zimną babkę dekorujemy lukrem i posypką. 
 

 
 

2 komentarze:

  1. ładnie wygląda, choć dopiero końcówka czerwca :/

    OdpowiedzUsuń
  2. ŁAdnie wygląda :D Ale nie czekam na zimę ;p

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)