Składniki
Ciasto:- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maki tortowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 20 dag margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- niebieski barwnik spożywczy
Lukier:
- 1 białko
- około 1 szklanka cukru pudru
Dodatkowo:
- cukrowa posypka
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, ucieramy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dajemy barwnik spożywczy i dokładnie mieszamy.2. Pieczenie: Formę na babkę smarujemy margaryną i oprószamy bułką tartą. Ciasto przekładamy do foremki na babkę, na przemian wlewamy ciasto zwykłe i ciasto niebieskie, mieszamy patyczkiem aby powstały wzorki. Babkę pieczmy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem i lekko studzimy. Letnią wyjmujemy z formy.
3. Lukier: Białko ucieramy z cukrem pudrem (cukier puder dodajemy stopniowo). Lukier nie może być ani za gęsty ani za rzadki. Lukier przekładamy do rękawa cukierniczego.
4. Dekoracja: Zimną babkę dekorujemy lukrem i posypką.
ładnie wygląda, choć dopiero końcówka czerwca :/
OdpowiedzUsuńŁAdnie wygląda :D Ale nie czekam na zimę ;p
OdpowiedzUsuń