Składniki
rozczyn:- 5 dag świeżych drożdży
- 300 ml śmietanki kremówki 30 %
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki mąki tortowej
ciasto:
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki tortowej
- 4 łyżki oleju
dodatkowo:
- 2 słoiczki konfitury wiśniowej
Sposób przygotowania:
1. Rozczyn: Kremówkę podgrzewamy, rozpuszczamy w niej drożdże i cukier, dodajemy mąkę i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.2. Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy, olej, rozczyn i zmiksowane składniki. Zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Formowanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część wałkujemy i smarujemy konfiturą, zwijamy jak roladę, kroimy ostrym nożem w plastry.
4. Pieczenia: Plastry ciasta lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-45 minut do zrumienienia się. Gotowe!
idealne *.*
OdpowiedzUsuń