Składniki
- 3 jajka- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki zimnej wody
- 3 łyżki mąki tortowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki szpinaku mrożonego rozdrobnionego
Krem:
- 25 dag serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 szklanka borówek
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka oraz wodę i ubijamy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Dodajemy zblendowany szpinak i mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Jeszcze gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę za pomocą ściereczki. Studzimy.2. Krem: serek mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy borówki i lekko mieszamy.
3. Roladę rozwijamy. Nakładamy krem. Zwijamy. Roladę wstawiamy do stężenia do lodówki. Roladę dekorujemy borówkami i kawałkami biszkoptu.
Mniam <3 Oryginalny pomysł na podanie tego ciasta!
OdpowiedzUsuń