Składniki
Biszkopty x2:- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki tortowej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
- 25 dag serka mascarpone
- 10 dag czekolady białej
krem maślany:
- 200 g miękkiego masła 82%
- 165 g cukru pudru
- 3 łyżki zimnego mleka
- sok z cytryny do smaku
- barwnik spożywczy:różowy
dodatkowo:
- czekoladowe jajka, kruche ciasteczka
Sposób przygotowania:
1. Biszkopty: Białko ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtko i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze jeden biszkopt. Zimne przekrawamy na pół.2. Krem: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Letnią dodajemy do serka i dokładnie mieszamy. Kremem przekładamy biszkopty. Tort chłodzimy.
3. Krem maślany: Masło ucieramy na puszystość (aż będzie białe) i następnie dodajemy pozostałe składniki przy tym dokładnie ucierając. Część kremu odkładamy. Resztę mieszamy z barwnikiem. Biały krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wkładamy na 2 minutki do lodówki. Różowym kremem smarujemy boki i wierzch tortu.
4. Dekoracja: Na torcie wyciskamy rozetki. Dekorujemy ciastkami i jajkami.
Nie przepadam za tortami, ale wygląda super:)
OdpowiedzUsuń