Tartaletki z jagodowym sernikiem

Lubię piec tartaletki. Są malutkie i urocze. Kruche ciasto z owocami jest przepyszne. Tym razem owoce przemyciłam w serniku. Wychodzi 12 sztuk.






Składniki

ciasto:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 10 dag margaryny
- 1 żółtko

sernik:
- 1 białko
- 1/4 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy( bez cukru i na pół litra mleka )
- 330 g kwaśnej śmietany 18 %
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 szklanki jagód kamczackich


Dodatkowo:
- czekolada, listki melisy, stokrotki, bratki do dekoracji 
 
 

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy ciasto i wylepiamy nim foremki na tartaletki. Nakłuwamy widelcem. 

2. Sernik: Białko ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów. Dodajemy śmietanę, proszek do pieczenia i budyń, miksujemy. Dodajemy jagody i miksujemy. Po porcji sernika nakładamy do tartaletek. 

3. Pieczenie: Tartaletki pieczemy przez około 40-45 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone wyjmujemy i studzimy. 

4. Dekoracja: Tartaletki dekorujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, kwiatami i listkami melisy. Gotowe! 
 

 

2 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)