Jesienna tarta z gruszką

Bardzo prosta i szybka tarta. Zwykłe kruche ciasto plus przepyszna gruszka. Tak niewiele, a tak pysznie.

 

 

Składniki

ciasto:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 10 dag margaryny
- 1 żółtko

dodatkowo:
- 1 twarda gruszka


Sposób przygotowania:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną większą , drugą sporo mniejszą. Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy ciasto i wylepiamy nim formę na tartę o średnicy około 18 cm. Z pozostałego ciasta wykrawamy foremką listki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

2. Gruszkę obieramy i kroimy w plasterki . Plasterki układamy na tartę. 

3. Pieczenie: Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, natomiast listki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut. 

4. Upieczoną tartę odstawiamy do ostygnięcia i letnią wyjmujemy z formy. Na tarcie układamy listki. Gotowe! 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)