Składniki
ciasto:- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 10 dag margaryny
- 1 żółtko
dodatkowo:
- 1 twarda gruszka
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną większą , drugą sporo mniejszą. Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy ciasto i wylepiamy nim formę na tartę o średnicy około 18 cm. Z pozostałego ciasta wykrawamy foremką listki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.2. Gruszkę obieramy i kroimy w plasterki . Plasterki układamy na tartę.
3. Pieczenie: Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, natomiast listki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut.
4. Upieczoną tartę odstawiamy do ostygnięcia i letnią wyjmujemy z formy. Na tarcie układamy listki. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)