Składniki
Ciasto:- 2,5 dag świeżych drożdży
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru pudru
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 20 dag margaryny tortowej
- 2 jajka
budyń:
- 2 budynie waniliowe
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
dodatkowo:
- 3 małe jabłka
Sposób przygotowania:
2. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę.
3. Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem waniliowym i śmietaną.
Do mąki wsypujemy cukier puder, dodajemy margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy roztarte drożdże i jajka i zagniatamy ciasto.
4. Z ciasta formujemy bułeczki. Formujemy kulkę, wałkujemy, na środek dajemy porcję budyniu i porcję pokrojonych jabłek. Rogi zaginamy do środka lekko je przy tym zlepiając. W dłoniach formujemy okrągłą bułeczkę. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)