Drożdżowe bułeczki bez wyrastania z jabłkami i budyniem

Bułeczki obowiązkowo z jabłkami. Pycha. W tych zaoszczędzimy trochę czasu, gdyż ciasto nie musi wyrastać!





Składniki

Ciasto:
- 2,5 dag świeżych drożdży
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru pudru
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 20 dag margaryny tortowej
- 2 jajka

budyń:
- 2 budynie waniliowe
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru

dodatkowo:
- 3 małe jabłka


Sposób przygotowania:


1. Budyń: w jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń. Drugą szklankę mleka zagotowujemy wraz z cukrem. Wlewamy rozmieszany budyń i mieszamy do zgęstnienia. Gęsty budyń odstawiamy do ostygnięcia. 

2. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. 

3. Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem waniliowym i śmietaną.
Do mąki wsypujemy cukier puder, dodajemy margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy roztarte drożdże i jajka i zagniatamy ciasto. 

4. Z ciasta formujemy bułeczki. Formujemy kulkę, wałkujemy, na środek dajemy porcję budyniu i porcję pokrojonych jabłek. Rogi zaginamy do środka lekko je przy tym zlepiając. W dłoniach formujemy okrągłą bułeczkę. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

5. Bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy. 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)