Drożdżowe bułeczki z serowo-jeżynowym nadzieniem

Uwielbiam bułeczki na słodko. Takie są proste w przygotowaniu. Z sezonowymi owocami smakują najlepiej.






Składniki

Rozczyn:
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki tortowej
- 5 dag świeżych drożdży

Ciasto:
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 4 łyżki oleju
- 3 szklanki mąki tortowej

Nadzienie:
- 25 dag białego sera
- 1 jajko
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka jeżyn

dodatkowo:
- 1 jajko
- 0,5 szklanki cukru


Sposób przygotowania:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. 

2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem i olej. Zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia. 

3. Nadzienie: Ser ucieramy z cukrem waniliowym i jajkiem za pomocą blendera. Dodajemy budyń i blendujemy. Wstawiamy do lodówki do słodzenia na około 50 minut. Jeżyny rozcieramy widelcem, dodajemy do schłodzonej masy serowej i mieszamy za pomocą łyżki. Nadzienie ponownie chłodzimy w lodówce. 

4. Bułeczki: Ciasto wałkujemy. Za pomocą obręczy o średnicy 7 cm wycinamy kółka. Na jedno kółko dajemy niecałą łyżeczkę nadzienia. Przykrywamy drugim i zlepiamy boki. Jajko roztrzepujemy. Roztrzepanym jajkiem smarujemy wierzch bułeczki i posypujemy cukrem. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

5. Pieczenie: Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy. 
 

 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)