Składniki
Rozczyn:- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki tortowej
- 5 dag świeżych drożdży
Ciasto:
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 4 łyżki oleju
- 3 szklanki mąki tortowej
Nadzienie:
- 25 dag białego sera
- 1 jajko
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka jeżyn
dodatkowo:
- 1 jajko
- 0,5 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem i olej. Zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.
3. Nadzienie: Ser ucieramy z cukrem waniliowym i jajkiem za pomocą blendera. Dodajemy budyń i blendujemy. Wstawiamy do lodówki do słodzenia na około 50 minut. Jeżyny rozcieramy widelcem, dodajemy do schłodzonej masy serowej i mieszamy za pomocą łyżki. Nadzienie ponownie chłodzimy w lodówce.
4. Bułeczki: Ciasto wałkujemy. Za pomocą obręczy o średnicy 7 cm wycinamy kółka. Na jedno kółko dajemy niecałą łyżeczkę nadzienia. Przykrywamy drugim i zlepiamy boki. Jajko roztrzepujemy. Roztrzepanym jajkiem smarujemy wierzch bułeczki i posypujemy cukrem. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Pieczenie: Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)