Tarta cynamonowa z zakręconymi jabłkami

Tartę zawsze można zrobić. Taka z jabłkami jest przepyszna. Cynamon idealnie pasuje do jabłek.






Składniki

- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 10 dag margaryny tortowej
- na czubek łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 małe jabłka
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny
- cynamon do oprószenia jabłek
- cukier trzcinowy do posypania tarty


Sposób przygotowania:

1. Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i cynamon dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tymi składnikami.
2. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
3. Ciasto wkładamy na 10 minut do lodówki.
4. W między czasie możemy pokroić jabłka w półksiężyce i skropić je sokiem z cytryny.
5. Ciasto wałkujemy na koło o średnicy około 27 cm. Przekładamy je na spód tortownicy o średnicy 23 cm. Brzegi tarty zaginamy.
6. Układamy plasterki jabłek. Na koniec posypujemy cynamonem jabłka, a cukrem trzcinowym całą tartę.
7. Tartę pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.
8. Tartę wyciągamy z piekarnika. Gotowe! Smacznego! 
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)