Babeczki z kremem truflowym i powidłem śliwkowym

Uwielbiam połączenie kremów i powidła śliwkowego. Takie kruche babeczki są przepyszne. Polecam upiec. Krem truflowy jest czasochłonny, ale warty poświęcenia. Lepiej upiec więcej, ponieważ szybko znikają z talerzy.






Składniki

ciasto:
- 2 szklanka mąki tortowej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 20 dag margaryny
- 4 żółtka

Krem:
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 175 g cukierków trufli
- 100 g czekolady gorzkiej
- 125 g serka mascarpone

Dodatkowo:
- 2 słoiczki powidła śliwkowego
- cukierki trufle do dekoracji
- orzechy włoskie do dekoracji


Sposób przygotowania:

1. Ciasto: Mąkę i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tymi składnikami. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 1 godzinę do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wylepiamy nim foremki na babeczki. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepłe wyjmujemy z foremek. 

2. Krem: Czekoladę i cukierki kroimy w kosteczki. W rondelku na małym ogniu podgrzewamy kremówkę. Gdy będzie ciepła dodajemy czekoladę i cukierki, mieszamy aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Masę można przecedzić przez sitko, aby była gładka. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimną wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia masę truflową miksujemy z serkiem mascarpone. Krem przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką. 

3. Babeczki: Nakładamy po porcji powidła. Wyciskamy rozetkę z kremu i dekorujemy połówką trufli i orzechem. Gotowe! 
 

 
 
 

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)