Orzechowy sernik z chrupką migdałową i kajmakiem

 Serniki to jedne z moich ulubionych ciast.

 

 

 

Składniki

Sernik:
- 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
- 1 niepełna szklanka cukru
- 15 dag margaryny
- 5 jajek
- 1 cukier waniliowy
- 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

Chrupka migdałowa:
- 15 dag płatków migdałowych
- 7,5 dag cukru
- 7,5 dag margaryny
-1,5 łyżki mleka
- 1 łyżka płynnego miodu prawdziwego

Dodatkowo:
- puszka masy kajmakowej ( 40 dag )


Sposób przygotowania:

1. Masa serowa: Margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i całość dokładnie ucieramy. Wsypujemy orzechy, całość dokładnie mieszamy. 

2. Pieczenie: Blaszkę o wymiarach około 21cmx25cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę serową. Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70-80 minut do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy w piekarniku, a następnie zimny przekładamy do lodówki na kilka godzin. 

3. Chrupka migdałowa: Miód, cukier, margarynę i mleko przekładamy do garnka i zagotowujemy, gdy składniki się rozpuszczą i połączą wsypujemy płatki migdałowe i chwilę smażymy cały czas mieszając. Masę migdałową studzimy od czasu do czasu mieszając. 

4. Składanie: Sernik smarujemy masą kajmakową i nakładamy letnią chrupkę migdałową. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Gotowe! 
 

 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)