Kulki ryżowe w sosie gruszkowym

Kolejna jesienna słodkość. Tym razem deser.






Składniki

kulki ryżowe:
- 1 woreczek ryżu (15 dag)
- 500 ml mleka
- 1 dag margaryny tortowej
- 8 dag cukru
- 2 dag wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka soku z cytryny

sos gruszkowy:
- 2 gruszki
- 500 ml gorącej wody
- 2 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania:


1. Kulki ryżowe: Do garnka wlewamy mleko. Dodajemy margarynę. Całość doprowadzamy do wrzenia. Do garnka wrzucamy woreczek ryżu. Gotujemy przez około 20 minut do miękkości. Ryż wyciągamy z woreczka i przekładamy do miski. Gorący ryż mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Chwilę go studzimy, aby był letni. Do letniego ryżu wsypujemy wiórki kokosowe i dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Z ryżu formujemy kulki i odkładamy je stężenia. Możemy wstawić je do lodówki. 

2. Sos: Gruszki obieramy, kroimy i przekładamy do garnka. Gruszki skrapiamy sokiem z cytryny Zalewamy je wodą. Gotujemy przez kilka minut. Następnie gruszki lekko blendujemy. Zdejmujemy z ognia. 

3. Nakładamy do talerzy po porcji sosu i kilka kulek ryżowych. Dekorujemy listkami melisy. Gotowe! 
 

 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)