Pieczone jabłka nadziewane budyniem i malinami

Pieczone jabłka to deser idealny na jesień. Na ciepło, sezonowo i pysznie. Taka wersja z budyniem trafi do każdego. Dodatkowo wzbogaciłam przepis o maliny. Do jabłek można dodać ulubiony budyń. Ja postawiłam na waniliowy.







Składniki

- 6 jabłek
- 1 budyń waniliowy
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szklanki malin


Sposób przygotowania:

1. Budyń rozpuszczamy w pół szklanki mleka. Drugie pół zagotowujemy z cukrem. Wlewamy rozpuszczony budyń do zagotowanego mleka. Energicznie mieszamy do zgęstnienia cały czas gotując. Budyń odstawiamy do ostygnięcia 

2. Jabłka wydrążamy. 

3. Jabłka napełniamy budyniem, na wierzch dajemy wcześniej umyte i odsączone z wody maliny. 

4. Jabłka pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. 

5. Gotowe! 
 

 
 
 
 

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)