Kulki ryżowe w malinowo-jeżynowym sosie

Uwielbiam desery w takiej postaci.




 

Składniki

kulki ryżowe:
- 1 woreczek ryżu (15 dag)
- 500 ml mleka
- 1 dag margaryny tortowej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 5 dag cukru
- 2 dag wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka soku z cytryny

sos:
- 1,5 szklanki malin
- 1/4 szklanki jeżyn
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 200 ml wody

dodatkowo:
- kilka malin i jeżyn do dekoracji
- listki melisy do dekoracji


Sposób przygotowania:

1. Kulki ryżowe: Do garnka wlewamy mleko. Dodajemy margarynę. Całość doprowadzamy do wrzenia. Do garnka wrzucamy woreczek ryżu. Gotujemy przez około 20 minut do miękkości. Ryż wyciągamy z woreczka i przekładamy do miski. Gorący ryż mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Chwilę go studzimy, aby był letni. Do letniego ryżu wsypujemy wiórki kokosowe i dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Z ryżu formujemy kulki i odkładamy je stężenia. Możemy wstawić je do lodówki. 

2. Sos: Owoce przekładamy do garnka. Zalewamy je 100 ml wody i wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Zagotowujemy. W szklance rozpuszczamy budyń w 100 ml wody. Wlewamy do gotujących się owoców. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Gotujemy przez chwilkę. Zdejmujemy z ognia i chwilkę studzimy, aby sos był letni. 

3. Dekoracja: Do głębokich talerzy nakładamy porcję sosu i rozkładamy kulki ryżowe. Dekorujemy listkami melisy i odłożonymi malinami i jeżynami. Gotowe! Smacznego! 
 

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)