Mini torciki wiśniowo-malinowe

W sezonie wiśniowym polecam zrobić. Bardzo proste torciki. Możemy je udekorować w różny sposób, tak jak chcemy. Ja bardzo lubię dekorować owocami. Żelka wiśniowa jest niezwykle prosta do zrobienia, a smak jest niezapomniany.








Składniki

żelka wiśniowa:
- 2 szklanki wydrylowanych wiśni
- 2 galaretki o smaku wiśniowym

warstwa jogurtowa:
- 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
- 1 galaretka o smaku malinowym
- 1 szklanka gorącej wody

dodatkowo:
- wiśnie, kwiaty, melisa do dekoracji 


 
 

Sposób przygotowania:

1. Żelka: Wiśnie przekładamy do garnka i zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i do jeszcze gorących wsypujemy galaretki. Energicznie mieszamy, aby galaretki się rozpuściły. Gotową żelkę odkładamy do ostygnięcia. Gdy już będzie letnia wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie nakładamy po porcji żelki do obręczy o średnicy 7 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki, aby żelka całkowicie stężała. 

2. Warstwa jogurtowa: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Jogurt miksujemy z tężejącą galaretką. Masę wylewamy do obręczy i wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin. 

3. Dekoracja: Mini torciki wyjmujemy z obręczy i dekorujemy wiśniami, kwiatami i melisą. Gotowe! 
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)