Składniki
żelka wiśniowa:- 2 szklanki wydrylowanych wiśni
- 2 galaretki o smaku wiśniowym
warstwa jogurtowa:
- 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
- 1 galaretka o smaku malinowym
- 1 szklanka gorącej wody
dodatkowo:
- wiśnie, kwiaty, melisa do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Żelka: Wiśnie przekładamy do garnka i zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i do jeszcze gorących wsypujemy galaretki. Energicznie mieszamy, aby galaretki się rozpuściły. Gotową żelkę odkładamy do ostygnięcia. Gdy już będzie letnia wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie nakładamy po porcji żelki do obręczy o średnicy 7 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki, aby żelka całkowicie stężała.2. Warstwa jogurtowa: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Jogurt miksujemy z tężejącą galaretką. Masę wylewamy do obręczy i wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.
3. Dekoracja: Mini torciki wyjmujemy z obręczy i dekorujemy wiśniami, kwiatami i melisą. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)