Szpinakowa rolada na wielkanoc

Pomysłowa rolada z wielkanocnym akcentem.






Składniki

- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki zimnej wody
- 3 łyżki mąki tortowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki szpinaku mrożonego rozdrobnionego

Krem:
- 25 dag serka mascarpone
- 10 dag białej czekolady

Dodatkowo:
- ciasteczka
- 4 kostki białej czekolady
- czekoladowe jajka

Sposób przygotowania:

1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka oraz wodę i ubijamy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Dodajemy zblendowany szpinak i mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Jeszcze gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę za pomocą ściereczki. Studzimy. 

2. Krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek mieszamy z letnią czekoladą. 

3. Roladę rozwijamy. Nakładamy krem. Zwijamy. Roladę wstawiamy do stężenia do lodówki. 

4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dekorujemy nią roladę. Dekorujemy ciasteczkami , jajkami i kawałkami biszkoptu. Gotowe! 
 

 

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)