Składniki:
Ciasto
- szklanka mąki tortowej
- 10 dag margaryny
- 3 łyżki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
Masa
- 2,5 szklanki soku Witaminka Hortex
- 2 budynie waniliowe
Dodatkowo
- bita śmietana typu Śnieżka
- 150 ml mleka
- ziarenka granatu
Sposób przygotowania:
1. Najpierw musimy zrobić ciasto na babeczki.
2. Margarynę, cukier puder, mąkę i proszek do pieczenia dajemy do miski.
3. Margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców, aż powstaną małe grudki.
4. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
5. Ciasto wałkujemy i wylepiamy nim foremki metalowe. Nakłuwamy ciasto widelcem.
6. Pieczemy je w 180 stopniach przez około 15 minut.
7. Studzimy.
8. Przygotowujemy masę. W szklance soku rozpuszczamy budynie. Pozostały sok wlewamy do garnka i zagotowujemy. Z kolei do niego wlewamy rozpuszczone budynie. Gotujemy aż będzie gęsta cały czas mieszając. Masę lekko studzimy, aby była ciepła a nie gorąca czy zimna.
9. Do babeczek nakładamy masę i dokładnie studzimy.
10. Następnie przygotowujemy bitą śmietanę. Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość.
11. Na babeczki nakładamy bitą śmietaną i dekorujemy ziarenkami granatu.
12. Smacznego!

Pyszne! :D Do tego wyglądają uroczo <3
OdpowiedzUsuńI ślinotok gwarantowany! Uwielbiam takie słodkości!
OdpowiedzUsuńNie lubię granatu, ale równie dobrze można ozdobic czyms innym. Ciekawe wygladają. :D
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają Twoje babeczki :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe te babeczki:)
OdpowiedzUsuńMniam, od razu naszła mnie chęć na coś słodkiego :)
OdpowiedzUsuń