Lizaki lodowe śmietankowe

Są wakacje, a pogoda nie jest jakaś wakacyjna. Czuję się jakby była jesień. Niemniej jednak postanowiłam zrobić lizaki lodowe. Muszę przyznać, że były przepyszne. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Jedynie długo musimy czekać na ich zamrożenie.







Składniki:
- bita śmietana typu Śnieżka
- 100 ml mleka
- 5 dag czekolady mlecznej


Sposób przygotowania:
1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
2. Jedną część specjalnych foremek do robienia lizaków lodowych smarujemy czekoladą. Trzeba dać w miarę grubą warstwę czekolady, ale też nie za grubą.
3. Wstawiamy to na kilka minut do lodówki aby czekolada zastygła.
4. Następnie gdy już czekolada zastygnie bitą śmietanę ubijamy na puszystość i przekładamy ją do obu foremek. Składamy je i wbijamy patyczki.
5. Przekładamy do zamrażarki i zostawiamy na kilka godzin, żeby się zamroziły.
6. Wyciągamy z foremki. Gotowe!


9 komentarzy:

  1. Pierwszy raz widzę coś takiego, bardzo pomysłowe! Z ciebie to jest słodka artystka;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem skąd bierzesz takie pomysły! Są genialne!!! :)
    Pozdrawiam, Tak Po Prostu BLOG :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lIZAKI LODOWE?! Brzmi super, wygląda super :) dupa mi urośnie, ale trudno :) gdzie można dostać takie foremki?

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę przyznać, że nigdy nie słyszałam o domowych lizakach, w dodatku lodowych. Wyglądają bardzo apetycznie i słodko! Jak dla mnie można poczekać te parę godzin chłodzenia dla takich efektów ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie spotkałam się jeszcze z czymś takim ale mnie bardzo zaciekawiło na pewno skorzystam z przepisu super pomysł :) pozdrawiam ;P

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)