Mannowiec z malinami

Ciasto zrobiłam już dawno, ale długo zbierałam się na opisanie przebranie zdjęć. Ciasta bez pieczenia są łatwiejsze i szybsze i oczywiście pyszne. Od czasu do czasu lubię takie zrobić zamiast ciągle tych ucierańców, biszkoptów i pieczonych serników. Miłe urozmaicenie :)








Składniki

- 1 litr mleka
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kaszy manny
- 16 sztuk herbatników
- 2 malinowe galaretki
- 3 szklanki gorącej wody
- 1,5 szklanki malin

Sposób przygotowania:

1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, dno wykładamy herbatnikami. 

2. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier i masło. Całość podgrzewamy aby składniki się rozpuściły. Do gotującego mleka wsypujemy stopniowo kaszę przy tym cały czas mieszając. Mieszamy do zgęstnienia. Masę przelewamy do blaszki. Na letnie ciasto układamy maliny. 

3. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Tężejącą wylewamy na zimne ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmujemy i kroimy. Gotowe! 
 
 
 
 

3 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)