Składniki
Biszkopty x3:- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki tortowej
- 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem czekoladowy:
- 15 dag masła lub margaryny
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 10 dag mlecznej czekolady
Polewa:
- 5 dag mlecznej czekolady
- 55 ml śmietanki kremówki 30%
Do dekoracji:
- cukierki, czekoladki, czekolada, pastylki miętowe i różne słodycze
Sposób przygotowania:
2. Krem czekoladowy: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem do białości. Dodajemy kakao i ponownie ucieramy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Letnią czekoladę stopniowo dodajemy do utartego masła i ucieramy. Krem dzielimy na dwie części. Jedną przekładamy biszkopty. Drugą smarujemy boki i wierzch tortu. Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
3. Polewa: Czekoladę łamiemy na kawałki. Śmietankę podgrzewamy prawie do momentu wrzenia. Czekoladę zalewamy śmietanką, odstawiamy na kilka minut. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy polewę do ostygnięcia. Letnią ale płynną dekorujemy tort.
4. Tort dekorujmy słodyczami. Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gotowe!
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com