Składniki:
Biszkopty x3:
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem marcepanowy:
- 100 g marcepanu
- 150 g serka mascarpone
- 90 ml śmietany kremówki 30%
Krem maślany:
- 75 g masła 82%
- 25 g cukru pudru
- 100 g mascarpone
- 1 łyżeczka kakao
Polewa:
- 5 dag gorzkiej czekolady
- 55 ml śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo:
- słodycze do dekoracji: ciasteczka, cukrowe laski, pianki, cukierki
Sposób przygotowania:
1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy. Ostudzone przekrawamy na pół.
2. Krem marcepanowy: Kremówkę wlewamy do garnka i dodajemy pokruszony marcepan. Podgrzewamy przy tym cały czas mieszając dopóki marcepan się nie rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia. Schłodzone ubijamy mikserem. Dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy. Biszkopty przekładamy kremem i wstawiamy do lodówki do słodzenia.
3. Krem maślany: Masło i cukier puder ucieramy na puszystość do białości. Stopniowo dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Dodajemy kakao, miksujemy. Boki tortu smarujemy kremem.
4. Polewa: Czekoladę łamiemy na kawałki. Śmietankę podgrzewamy prawie do momentu wrzenia. Czekoladę zalewamy śmietanką, odstawiamy na kilka minut. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy polewę do ostygnięcia. Letnią ale płynną dekorujemy tort.
5. Tort dekorujmy słodyczami. Gotowe!
Tort podałam na jednym z moich ulubionych talerzy od Ambition. Uwielbiam go. Pięknie prezentują się na nim ciasta, ale i także torty! Takie małe o średnicy 16 cm idealnie się mieszczą na tym talerzu. Dodatkowo wybrałam talerz w kolorze neutralnym, który mimo wszystko przyciąga uwagę :)
Do dekoracji użyłam dzbanuszek od Ambition. Idealnie wpasował się w kompozycję całego zdjęcia. Włożyłam do niego gałązki róży :) Dzbanuszek i talerz idealnie ze sobą współgrają i nadają zdjęciu "tego czegoś"
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Święta z dbałością.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)