Składniki
rozczyn- 5 dag świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki tortowej
- 1 łyżka ciepłego mleka
ciasto
- 3 szklanki mąki tortowej
- 2 jajka
- 10 dag margaryny
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki cukru
- około 0,5 szklanki ciepłego mleka
- szczypta soli
dodatkowo
- 400 g masy makowej z bakaliami w puszce
Sposób przygotowania:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, mąką i mlekiem.Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 15 minut do wyrośnięcia.2. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
3. Ciasto: Do mąki wbijamy jajka, dodajemy oba cukry, sól, margarynę, rozczyn i stopniowo wlewając mleko zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt i nakładamy mak. Ciasto rolujemy. Roladę kroimy w cienkie plastry i układamy na blaszce.
5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Bułki ściągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe!
Smaczne :D
OdpowiedzUsuń