Wielkanocny mus czekoladowy z biszkoptem

Polecam zrobić taki prosty przepis. Musy czekoladowe to jedne z moich ulubionych deserów :)

 

 

Składniki

Mus czekoladowy:
- 80 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka

Biszkopt:
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao

Dodatkowo:
- czekoladowe jajka

Sposób przygotowania:

1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i ubijamy.Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Dodajemy kakao i mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony dokładnie studzimy. Biszkopt kroimy w kosteczkę. 

2. Mus czekoladowy: Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty, biały krem. Ubijamy białka na sztywno. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę troszkę przestudzoną ale płynną mieszamy z utartymi żółtkami. Następnie masę łączymy z białkami. 

3. Składanie: W szklance na przemian układamy pokrojony biszkopt, mus i jajeczka. Gotowe! 
 























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)