Składniki
Ciasto- 2 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki miodu
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżka kakao
- 1 jajko
- 1 łyżka margaryny
- 0,5 łyżki sody oczyszczonej
- 3 łyżki cukru
- 20 g przyprawy do piernika
Lukier
- 1 białko
- około 1 szklanka cukru pudru
- niebieski barwnik spożywczy
Sposób przygotowania:
1. Margarynę, miód, kakao, cukier i przyprawę do piernika dajemy do garnka. Zagotowujemy i studzimy. Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Odstawiamy je do lodówki na całą noc.2. Następnie wałkujemy ciasto i wykrawamy pierniczki. Pierniczki układamy na blaszce wcześniej wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Studzimy.
3. Lukier: Białko ucieramy z cukrem. Jak już będzie odpowiednia konsystencja dodajemy barwnik. Pierniczki dekorujemy lukrem. Gotowe!
Piękne są :)
OdpowiedzUsuń