Ajerkoniakowe serniczki babeczki

Takie babeczki są urozmaiceniem wielkanocnego stołu








Składniki

Babeczki:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 20 dag margaryny
- 2 żółtka

Masa serowa:
- 50 dag sera na sernik ( gotowy w wiadereczku )
- 3 małe jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 szklanki śmietanki kremówki 30 %
- 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
- 3 łyżki ajerkoniaku

Dodatkowo:
- czekoladowe jajka do dekoracji


Sposób przygotowania:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy ciasto i wylepiamy nim foremki na babeczki. 

2. Masa serowa: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy na puszystą masę. Wlewamy kremówkę, wsypujemy budynie w proszku i dalej miksujemy. Dodajemy ser i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Wlewamy ajerkoniak i miksujemy. Po porcji masy serowej nakładamy do babeczek. 

3. Pieczenie: Serniczki pieczemy w temperaturze 160 stopni do zrumienienia przez około 60-70 minut, jeszcze ciepłe wyjmujemy z foremek, studzimy i dekorujemy jajkami. Gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)