Biszkoptowe roladki z marcepanem

Lekkie, puszyste i delikatne. Rozpływają się w ustach.






Składniki

biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki tortowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki zimnej wody

krem marcepanowy:
- 50 g marcepanu
- 75 g serka mascarpone
- 45 ml śmietany kremówki 30%

dodatkowo:
- 4 kostki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier. Ubijamy. Dodajemy żółtka i wodę. Ubijamy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm,wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 15 minut w 170 stopniach. Ciepłą roladę zdejmujemy z papieru do pieczenia i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimny biszkopt kroimy na 4 prostokąty. 

2. Krem marcepanowy: Kremówkę wlewamy do garnka i dodajemy pokruszony marcepan. Podgrzewamy przy tym cały czas mieszając dopóki marcepan się nie rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia. Schłodzone ubijamy mikserem. Dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy. Biszkopty smarujemy kremem i zwijamy. 

3. Dekoracja: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy roladki. Roladki wstawiamy do lodówki. Gotowe! 
 
 

 
 
 

2 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)