Lekkie, puszyste i delikatne. Rozpływają się w ustach.
Składniki
biszkopt:- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki tortowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki zimnej wody
krem marcepanowy:
- 50 g marcepanu
- 75 g serka mascarpone
- 45 ml śmietany kremówki 30%
dodatkowo:
- 4 kostki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier. Ubijamy. Dodajemy żółtka i wodę. Ubijamy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm,wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 15 minut w 170 stopniach. Ciepłą roladę zdejmujemy z papieru do pieczenia i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimny biszkopt kroimy na 4 prostokąty.2. Krem marcepanowy: Kremówkę wlewamy do garnka i dodajemy pokruszony marcepan. Podgrzewamy przy tym cały czas mieszając dopóki marcepan się nie rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia. Schłodzone ubijamy mikserem. Dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy. Biszkopty smarujemy kremem i zwijamy.
3. Dekoracja: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy roladki. Roladki wstawiamy do lodówki. Gotowe!
Prezentują się bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńWygląda jak niebo w gębie:)
OdpowiedzUsuń