Składniki
masa serowa:- 500 dag sera zmielonego na sernik
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 8 łyżek masła orzechowego bez kawałków
- 4 łyżki żelatyny
- 6 łyżek gorącej wody
Bita śmietana:
- 30 ml śmietany kremówki 30%
- cukier puder do smaku
Dodatkowo:
- 7 sztuk okrągłych biszkoptów
- ciastka do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Masa serowa: Kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder i ponownie ubijamy. Stopniowo dodajemy ser i ubijamy. Następnie dodajemy po jednej łyżce masła orzechowego i ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i letnią dodajemy do masy serowej.2. Składanie: Tortownicę o średnicy 16 cm wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia, na spód dajemy biszkopty. Masę serową przekładamy do tortownicy. Sernik wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnie sernik wyjmujemy z tortownicy.
3. Bita śmietana: Kremówkę ubijmy na sztywno/ puszystość, dodajemy cukier puder i ubijamy. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekorujemy sernik. Sernik dekorujemy ciastkami. Gotowe!
Sernik idealny!
OdpowiedzUsuń