Sernik na zimno z masłem orzechowym

Uwielbiam ciasta na zimno a w szczególności serniki.






Składniki

masa serowa:
- 500 dag sera zmielonego na sernik
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 8 łyżek masła orzechowego bez kawałków
- 4 łyżki żelatyny
- 6 łyżek gorącej wody

Bita śmietana:
- 30 ml śmietany kremówki 30%
- cukier puder do smaku

Dodatkowo:
- 7 sztuk okrągłych biszkoptów
- ciastka do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Masa serowa: Kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder i ponownie ubijamy. Stopniowo dodajemy ser i ubijamy. Następnie dodajemy po jednej łyżce masła orzechowego i ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i letnią dodajemy do masy serowej. 

2. Składanie: Tortownicę o średnicy 16 cm wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia, na spód dajemy biszkopty. Masę serową przekładamy do tortownicy. Sernik wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnie sernik wyjmujemy z tortownicy. 

3. Bita śmietana: Kremówkę ubijmy na sztywno/ puszystość, dodajemy cukier puder i ubijamy. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekorujemy sernik. Sernik dekorujemy ciastkami. Gotowe! 
 
 
 

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)