Bułeczki na kremówce z konfiturą wiśniową

Słodkie bułeczki idealne są do niedzielnej kawy lub herbatki.







Składniki

rozczyn:
- 5 dag świeżych drożdży
- 300 ml śmietanki kremówki 30 %
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki mąki tortowej

ciasto:
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki tortowej
- 4 łyżki oleju


dodatkowo:
- 2 słoiczki konfitury wiśniowej

Sposób przygotowania:

1. Rozczyn: Kremówkę podgrzewamy, rozpuszczamy w niej drożdże i cukier, dodajemy mąkę i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. 

2. Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy, olej, rozczyn i zmiksowane składniki. Zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

3. Formowanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część wałkujemy i smarujemy konfiturą, zwijamy jak roladę, kroimy ostrym nożem w plastry. 

4. Pieczenia: Plastry ciasta lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-45 minut do zrumienienia się. Gotowe! 
 























1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)