Składniki
Ciasto:- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 10 dag margaryny
- 1 żółtko
Lukier:
- 1 białko
- około 1 szklanka cukru pudru
Kolorowy cukier:
- 12 łyżek cukru
- barwniki spożywcze: pomarańczowy i żółty
- kilka kropli wody
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy ciasto i wykrawamy ciastka. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut do zrumienienia. Ciasteczka wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.2. Kolorowy cukier: cukier dzielimy na dwie porcje. Każdą wsypujemy osobno do woreczków. Do każdego cukru dajemy odrobinę barwnika w proszku i kropelkę wody. Dokładnie mieszamy lekko rozcierając. Cukry wysypujemy na papier do pieczenia i odstawiamy do wyschnięcia.
3. Lukier: Białka ucieramy z cukrem pudrem (cukier puder dodajemy stopniowo), aż uzyskamy odpowiednią konsystencję lukru.
4. Dekoracja: Lukrem dekorujemy ciasteczka i posypujemy cukrem. Gotowe!
Piękne są :)
OdpowiedzUsuń