Wielkanocne kurczaki w kolorowym cukrze

Lubię wykrawać i dekorować ciasteczka. Tym razem zrobiłam kurczaczki :)








Składniki

Ciasto:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 10 dag margaryny
- 1 żółtko

Lukier:
- 1 białko
- około 1 szklanka cukru pudru

Kolorowy cukier:
- 12 łyżek cukru
- barwniki spożywcze: pomarańczowy i żółty
- kilka kropli wody

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy ciasto i wykrawamy ciastka. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut do zrumienienia. Ciasteczka wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. 

2. Kolorowy cukier: cukier dzielimy na dwie porcje. Każdą wsypujemy osobno do woreczków. Do każdego cukru dajemy odrobinę barwnika w proszku i kropelkę wody. Dokładnie mieszamy lekko rozcierając. Cukry wysypujemy na papier do pieczenia i odstawiamy do wyschnięcia. 

3. Lukier: Białka ucieramy z cukrem pudrem (cukier puder dodajemy stopniowo), aż uzyskamy odpowiednią konsystencję lukru. 

4. Dekoracja: Lukrem dekorujemy ciasteczka i posypujemy cukrem. Gotowe! 


1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)