Pierogi truskawkowe z białą czekoladą i kokosem

Bardzo prosty pomysł na letni podwieczorek czy słodki obiad.








Składniki

Ciasto:
- 2 szklanki mąki tortowej
- około 1 szklanka ciepłej wody
- 0,5 łyżeczki soli

Dodatkowo:
- 40 dag truskawek
- 5 dag białej czekolady
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- melisa do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło.
2. Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę.
3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy truskawki i zlepiamy formując pierogi.
4. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową
5. Pierogi nakładamy na talerze. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy pierogi czekoladą, posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy melisą. Gotowe. 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

3 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)