Składniki
Ciasto:- 4 jajka
- 15 dag margaryny
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki mąki krupczatki
- 0,5 szklanki zimnego mleka
- 4 łodygi rabarbaru ( około 50 dag )
Dekoracja:
- 5 dag białej czekolady
- słodycze, kwiaty
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę. Wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, wlewamy mleko i dokładnie ucieramy. Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Część rabarbaru odkładamy do dekoracji, pozostały dodajemy do ciasta. Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.2. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 - 50 minut, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy i wyjmujemy z foremki.
3. Dekoracja: Kilka kostek odkładamy do dekoracji, pozostałe rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ciasto dekorujemy rozpuszczoną czekoladą, rabarbarem, słodyczami, kwiatami i kostkami czekolady. Gotowe.
Idealnie słodko kwaśne :D
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuń