Składniki
Biszkopt x2:- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki tortowej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek wiórek kokosowych
Krem z masła orzechowego:
- 280 g masła orzechowego gładkiego (bez kawałków orzeszków)
- 80 g margaryny Palma/Kasia
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 60 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej)
krem maślany:
- 100 g masła 82%
- 60 g mleka skondensowanego zagęszczonego słodzonego
- barwnik spożywczy: żółty
Polewa:
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 110 ml śmietanki kremówki 30%
Dekoracja:
- słodycze
Sposób przygotowania:
1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze jeden biszkopt. Zimne przekrawamy na pół.2. Krem: Masło orzechowe, margarynę i cukier puder przekładamy do miski i ubijamy do puszystości. Dodajemy kremówkę i ponownie ubijamy. Kremem przekładamy biszkopty.
3. Krem maślany: Masło ucieramy na puszystość, do białości. Stopniowo dodajemy mleko i ucieramy. Krem barwimy na żółto. Boki i wierzch tortu smarujemy kremem. Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki.
4. Polewa: Czekoladę łamiemy na kawałki. Śmietankę podgrzewamy prawie do momentu wrzenia. Czekoladę zalewamy śmietanką, odstawiamy na kilka minut. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy polewę do ostygnięcia. Letnią ale płynną dekorujemy tort.
5. Dekoracja: Tort dekorujemy słodyczami wielkanocnymi. Gotowe!
Ten tort jest piękny :)
OdpowiedzUsuń