Składniki
Biszkopt x2:- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 100 g gorzkiej czekolady
Krem na rozetki:
- 50 g miękkiego masła 82%
- 41 g cukru pudru
- 0,5 łyżki zimnego mleka
- 1 łyżeczka kakao
Dodatkowo:
- ciasteczka donuty
Sposób przygotowania przepisu:
1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 170 stopni. W ten sposób pieczemy jeszcze jeden biszkopt. Upieczone studzimy.2. Krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Letnią dodajemy do serka i miksujemy. Biszkopty przekładamy kremem. Ciasto chłodzimy, a następnie kroimy na kostki.
3. Krem na rozetki: Masło ucieramy na puszystość (aż będzie białe) i następnie dodajemy pozostałe składniki przy tym dokładnie ucierając. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy rozetki.
4. Kostki dekorujemy donutem. Gotowe!
pyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie,ładnie i smacznie wygląda to ciasto
OdpowiedzUsuńPyszne jest takie ciasto :)
OdpowiedzUsuń