Mazurek z dżemem i króliczkami

Polecam zrobić taki mazurek na święta wielkanocne. Mazurki to już tradycja.







 

Składniki

- 2 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 20 dag margaryny
- 3 żółtka
- 1,5 łyżki kakao

Dodatkowo:
- 1 słoiczek dżemu ananasowego
- kilka mini pianek

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części: jedną większą, drugą mniejszą. Do większej części dodajemy kakao i zagniatamy. Formujemy kule i wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy kakaowe ciasto i wylepiamy nim formę na tartę.Nakłuwamy widelcem. Z pozostałego ciasta wycinamy zajączki. 

2. Pieczenie: Mazurek i ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut do zrumienienia.Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. 

3. Nakładamy do mazurka dżem i układamy na przemian zajączki. Pianki przecinamy na pół i robimy zajączkom ogonki. Gotowe! 
 























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)