Ciasto Raffaello malinowe

Pyszne raffaello z sezonowymi malinami :) Uwielbiam









Składniki

Biszkopt:
- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem:
- 3 żółtka
- 2,5 szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru pudru
- 25 dag margaryny ,,Palma''/ ,, Kasia ''
- 15 dag wiórek kokosowych
- 1/4 szklanki ajerkoniaku
- 1 szklanka malin

Dodatkowo:
- 60 herbatników
- 5 dag wiórek kokosowych do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. 

2. Krem: Żółtka dokładnie mieszamy z pół szklanki mleka i budyniami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym, wlewamy żółtka z budyniami przez gęste sitko. Mieszamy energicznie i gotujemy do zgęstnienia kremu. Krem dokładnie studzimy. Margarynę ,, Kasia '' ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy po łyżce kremu i cały czas ucieramy, dodajemy stopniowo ajerkoniak i ucieramy na puszysty krem. Do połowy dodajemy roztarte maliny i miksujemy. 

3. Składanie: Składamy ciasto od dołu
- herbatniki
- krem malinowy
- herbatniki
- krem ajerkoniakowy
- biszkopt
- krem malinowy
- herbatniki
- krem ajerkoniakowy
- herbatniki
- cienka warstwa kremu ajerkoniakowego
- wiórki kokosowe 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)