Cynamonowe drożdżowe króliczki

Cynamonowe króliczki zrobione z drożdżowego ciasta na pewno umilą wielkanocny poranek.







Składniki

rozczyn
- 5 dag świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki tortowej
- 1 łyżka ciepłego mleka

ciasto
- 3 szklanki mąki tortowej
- 2 jajka
- 10 dag margaryny
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki cukru
- około 0,5 szklanki mleka
- szczypta soli

dodatkowo
- cynamon mielony według uznania
- cukier według uznania
- 5 dag margaryny

dekoracja
- 2 kostki czekolady mlecznej
- rodzynki na oczy

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozcieramy z cukrem, mąką i mlekiem.Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 15 minut do wyrośnięcia.
2. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
3. Do mąki wbijamy jajka, dodajemy oba cukry, sól, margarynę, rozczyn i stopniowo wlewając mleko zagniatamy ciasto. przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą osobno wałkujemy, smarujemy rozpuszczoną i ostudzona margaryną, posypujemy cukrem i cynamonem. Ciasto rolujemy.
5. Roladę kroimy w cienkie plastry. Dodatkowo kroimy jeszcze dwa cieńsze plastry, z których formujemy uszy. Uszy dolepiamy do grubszego plastra i układamy na blaszce.
6. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
7. Króliczki ściągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
8. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jedną stronę rodzynek smarujemy czekoladą i przyklejamy je do główki.
9. Gotowe! Smacznego! 
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)