Składniki
Ciasto:- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 10 dag margaryny
- 2 żółtka
Krem:
- 2,5 szklanki soku marchewkowego
- 2 budynie waniliowe
Bita śmietana:
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- cukier puder do smaku
Sposób przygotowania :
1. Mąkę i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tym składnikami.2. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto.
3. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
4. Przygotowujemy szablon jajka. Polecam wydrukować obrys jajka.
5. Po tym czasie wałkujemy ciasto i wycinamy jajko za pomocą noża.
6. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
7. Upieczone jajka odstawiamy do ostygnięcia.
8. Przygotowujemy krem. W szklance soku rozpuszczamy budynie. Pozostały sok wlewamy do garnka i zagotowujemy. Z kolei do niego wlewamy rozpuszczone budynie. Gotujemy aż będzie gęsty cały czas mieszając. Krem lekko studzimy, aby był ciepły a nie gorący czy zimny.
9. Na środku wyciskamy z kremu za pomocą rękawa cukierniczego rozetki, które będą naszym żółtkiem.
10. Przygotowujemy bitą śmietanę. Śmietanę kremówkę ubijamy na puszystość. Dodajemy cukier puder i ubijamy.
11. Z bitej śmietany wyciskamy rozetki, które będą naszym białkiem.
12. Gotowe! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)