Składniki
Ciasto:- 35 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 175 ml oleju rzepakowego
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 15 dag margaryny
- 2 łyżki cukru pudru
- 10 dag białej czekolady
Dodatkowo:
- kruche ciasteczka
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy olej i miksujemy. Wypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy. Dodajemy szpinak i miksujemy. Ciasto przelewamy do formy do muffinek wyłożonej papilotkami. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30- 35 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone.Upieczone studzimy.2. Krem: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem do białości. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Letnią czekoladę stopniowo dodajemy do utartej margaryny i ucieramy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekorujemy muffinki. Dekorujemy dodatkowo ciastkami. Gotowe!
Aż żal tego kurczaczka zjadać takie to slodkie ;D
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem jak to smakuje, wygląda pysznie i ma piękne kolory:)
OdpowiedzUsuń