Szpinakowe muffinki z kremem na wielkanoc

Szpinakowe muffinki ze świątecznym akcentem :)








Składniki

Ciasto:
- 35 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 175 ml oleju rzepakowego
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
- 15 dag margaryny
- 2 łyżki cukru pudru
- 10 dag białej czekolady

Dodatkowo:
- kruche ciasteczka

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy olej i miksujemy. Wypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy. Dodajemy szpinak i miksujemy. Ciasto przelewamy do formy do muffinek wyłożonej papilotkami. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30- 35 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone.Upieczone studzimy.  

2. Krem: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem do białości. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Letnią czekoladę stopniowo dodajemy do utartej margaryny i ucieramy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekorujemy muffinki. Dekorujemy dodatkowo ciastkami. Gotowe! 
 

2 komentarze:

  1. Aż żal tego kurczaczka zjadać takie to slodkie ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa jestem jak to smakuje, wygląda pysznie i ma piękne kolory:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)