Ciasto jogurtowo- borówkowe ze szkiełkiem na biszkoptach

Bardzo lubię robić ciasta tego typu. Są proste, ale i smaczne. W dni kiedy nie mam siły piec jakiś przekładańców wybieram taką opcję- ciasto jogurtowe.






Składniki

- 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
- 2 galaretki o smaku owoców leśnych
- 2 szklanki gorącej wody
- 1 szklanka borówek amerykańskich
- biszkopty i małe biszkopciki

Dekoracja:
- 4 kostki białej czekolady
- borówki, listki melisy, małe biszkopciki 
 

Sposób przygotowania:

1. Szkiełko: Jedną galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Studzimy i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Zastygniętą kroimy w kostkę. 

2. Ciasto: Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy folią spożywczą. Na spód układamy biszkopty i małe biszkopciki. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Jogurt miksujemy z tężejącą galaretką. Do masy dodajemy pokrojoną galaretkę i borówki i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do formy i wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.

3. Dekoracja: Zastygnięte ciasto wyjmujemy z tortownicy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przelewamy do woreczka strunowego i dekorujemy ciasto. Ciasto dekorujemy borówkami, listkami melisy i małymi biszkoptami. Gotowe! 
 

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)