Różyczkowy tort z wiśnią i kremem czekoladowym

Uwielbiam robić torty. Ten udekorowałam różyczkami z kremu maślanego.




 

Składniki

Biszkopty x3:
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

krem z białej czekolady:
- 7,5 dag masła
- 2,5 łyżki cukru pudru
- 5 dag białej czekolady

krem maślany:
- 300 g miękkiego masła 82%
- 250 g cukru pudru
- 4,5 łyżki zimnego mleka
- sok z cytryny do smaku
- barwniki spożywcze: różowy i fioletowy

dodatkowo:
- 250 g dżemu wiśniowego


Sposób przygotowania:

1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy. 

2. Krem czekoladowy: Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Letnią czekoladę stopniowo dodajemy do utartego masła i ucieramy. 

3. Krem maślany: Masło ucieramy na puszystość (aż będzie białe) i następnie dodajemy pozostałe składniki przy tym dokładnie ucierając. Część kremu odkładamy. Resztę mieszamy z barwnikami. Kolorowe kremy przekładamy do rękawów cukierniczych z ozdobnymi końcówkami. 

4. Składanie:Jeden biszkopt smarujemy kremem czekoladowym, kładziemy biszkopt, smarujemy dżemem wiśniowym, kładziemy ostatni biszkopt. Boki i wierzch tortu smarujemy kremem maślanym. Rękawami cukierniczymi dekorujemy tort. Chłodzimy tort. 
 

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)