Czekoladowo-orzechowy z lizakami bezowymi

Takie torty to ja lubię.






Składniki

Biszkopt kakaowy x2:
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt orzechowy x2:
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki tortowej
- 3 łyżki mielonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem z białej czekolady:
- 15 dag masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 10 dag białej czekolady

krem maślany:
- 100 g miękkiego masła 82%
- 85 g cukru pudru
- 1,5 łyżki zimnego mleka
- sok z cytryny do smaku
- kakao do smaku

Bezy:
- 1 białko
- 1/4szklanka cukru
- kakao według uznania

Polewa:
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 110 ml śmietanki kremówki 30%



Sposób przygotowania:

1. Biszkopty kakaowe: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze jeden biszkopt. 

2. Biszkopty orzechowe: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze jeden biszkopt. Upieczone dokładnie studzimy. 

3. Bezy: Białko ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier cały czas ubijając. Masę na bezę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy beziki i lizaki bezowe na wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Bezy pieczemy przez 10 minut w 120 stopniach. Temperaturę zmniejszamy do 90 stopni i suszymy bezy przez 2 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika z termoobiegiem. Po tym czasie pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia i zdejmujemy je z papieru. 

4. Krem czekoladowy: Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Letnią czekoladę stopniowo dodajemy do utartego masła i ucieramy. 

5. Składanie: Biszkopty przekładamy kremem czekoladowym zaczynając od orzechowego biszkoptu na przemian z kakaowymi. 

6. Krem maślany: Masło ucieramy na puszystość (aż będzie białe) i następnie dodajemy pozostałe składniki przy tym dokładnie ucierając. Boki tortu smarujemy kremem maślanym. 

7. Polewa: Czekoladę łamiemy na kawałki. Śmietankę podgrzewamy prawie do momentu wrzenia. Czekoladę zalewamy śmietanką, odstawiamy na kilka minut. Mieszamy do całkowitego 
rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy polewę do ostygnięcia. Letnią dekorujemy tort. 

8. Dekoracja: Dekorujemy na schłodzonej polewie tort bezikami i lizakami bezowymi. 

 

 

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)